Aktiviteter,  Korgar

Minne från en korgfestival

27-28 maj 2023 arrangerade vi en Korgfestival i Trelleborg. Detta gjorde vi i samarbete med Trelleborgs Museum i samband med att utställningen Älskade Korg! visades på Trelleborgs Museum tillsammans med museets stora samling av korgar.

På lördagen samverkade vi i Stadsparken där Trellborgs kommun även arrangerade det årliga Parksläppet, en stadsfestival med hundratals människor, stor loppmarknad på torget, foodtrucks, musikuppträdande mm. Korgprogrammet bestod denna dag av: Ett 20-tal korgslöjdare i arbete. Korgförsäljning. Korgrådgvining. Korgparad på stora scenen. Korgpicknick. Specialvisnig av korgutställning inne på museet. Korgfilmer i Bian inne på museet. Upprop om uppstart av en Riksförening för korg och korgslöjd.

Under söndagen höll vi till inne på museet och fick ta del av ett fullspäckat program med föreläsningar om: Korgtraditioner i vårt avlånga land. Korgar genom historien. Näver och näverslöjd. Spånkorgstillverkningen i Nordöstra Skåne. Korgtraditioner i Skåne.

Läs mer här om korgfestivalens program.

Kunskaps- och erfarenhetsutbyte, korgslöjd, mingel och möten under två dagar. Stort tack till alla som medverkade till att göra festivalen till ett så lyckat evenemang.

Bilderna ovan är tagna av Farah Ali för Korgen Lyfter. Se mer bilder i albumet här, som är tagna av fotograf Kathryn Wood