Podden

Poddavsnitt 16

Skruckarna från Hälsingland

I avsnitt 16 möter vi en korgtyp som kallas för Skruck och som varit vanlig i Hälsingland. Det var stora korgar, flätade av sälg som användes i fäbodkulturen framförallt för att bära hö och gräs till djuren.

Eftersom det är ganska få människor som behärskar kunskapen om att fläta en skruck så har projekt Korgen Lyfter under 2022 gjort en särskild utbildningsinsats kring detta.

Tre personer med kunskaper om skrucktillverkning deltog som mentorer åt en grupp träslöjdare hemmahörande i trakterna Hälsingland, Dalarna och Gästrikland. Mentorer var Ninni Bagge, Inga-Lena Åkesson och Birgitta Olsson. Vi hade digitala träffar över Zoom, samt tre fysiska träffar.

Ninni delade frikostigt med sig av en privat film där hennes far Per Persson tillsammans med Linnea Jonsson gör skruck. Vi såg också den film med Linnea Jonsson som spelats in av Västerbottens Museum.

Linnea Jonsson, Nordsjö, Järvsö, född 1939 är den person som i senare tid varit den som fört kunskapen om hälsingeskruckarna vidare. Hon är den sjätte personen i sin släkt som tillverkade skruckar. Hon växte upp med skruckmakare runt sig men lärde sig inte tekniker själv. Så när hon i slutet av 1970-talet insåg att det inte längre var någon som gjorde skruckar, så satte hon sig att repa upp en gammal skruck för att lära sig själv och tog därefter upp hantverket. Hon höll många kurser och tillverkade skruckar till försäljning och utställningar. En person som gick kurs för Linnea och som fortsatte göra skruckar var Per Persson, kallade Pelle. Även han höll kurser. Pelle har en skruck med i utställningen Älskade Korg! Både Pelle och Linnea har tyvärr gått bort. Ninni Bagge som deltagit som en av våra mentorer är dotter till Pelle.

Skrucksatsning genomfördes tillsammans med Hälsinglands Museum, Hemslöjdens Riksförbund, Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Dalarnas Hemslöjdsförbund och Hemslöjd Region Gävleborg.
Se hela avsnittet här

Läs mer om korgtillverkning i Hälsinlgand på Digitalt Museum här