Aktiviteter

Föreläsning: Fadhel Mourali

9 december kl 19 livestreamar vi en föreläsning med Fadhel Mourali på vår Facebooksida. Föreläsningen är gratis och öppen för alla, oavsett om du har ett facebookkonto eller inte. Efter föreläsningen hålls en frågestund där du som är inloggad på facebook har möjlighet att ställa frågor via kommentarsfältet, men vill du endast se och höra så behöver du som sagt inte var registrerad eller inloggad

Tid: tors, 9 dec, kl. 19-20
Plats: facebook.com/korgenlyfter

Föreläsningen kommer att ligga kvar på facebook i sju dagar men kommer därefter att plockas bort.

Fadhel Mourali är nyexaminerad textildesigner vid Central Saint Martins i London, men född och uppvuxen i Sverige.

Med sitt examensarbete och fortsatta projekt ’’Att Vara och Att Vilja Bli’’ kretsar arbetet kring arvet av Hedaredskorgen. Fadhel har undersökt korgens kulturhistoriska anledning, sociala inflytande och samtida närvaro genom en auto-etnografisk studie.

Fadhels gammelmorfar Lennart Pettersson, var känd som ”den sista korgmakaren från Risa”, ett litet samhälle utanför Hedared. Ambitionen har varit att lyfta fram hur en traditionell hantverksprocess kan informera hållbara arbetsmetoder i en samtida designprocess, och samtidigt undersöka identitet och personlig tillhörighet.

Forskningen har skett i ett rum mellan teori och praktik; en förlängd kandidatuppsats som ett komplement till sina vävda alster. Ett centralt tillvägagångssätt har varit att utmana designerns roll; att medlare mellan kunskap och narrativ. Det praktiska arbetet resulterade i ’Hedaredsfilamentet’ – ett garn gjort av fur från byn Hedared och biologiskt nedbrytbar plast. Detta nya material har sedan använts för att väva ett porträtt utav ’den sista korgmakaren från Risa’, Lennart Pettersson.

Se mer från Fadhel Mouralis examensutställning här https://graduateshowcase.arts.ac.uk/projects/206087/cover

Projektet blev nominerat till konglomeratet LVMH’s hållbarhetspris, ’Maison/0 Green Trail Award’, och kommer under April 2022 ställas ut på Boy Konsthall i Bollebygd.

Under Handmade Issues i november 2021 mottog även Fadhel Mourali Bo Hammarskjölds stipendium för sitt arbete med Hedaredsfiliamentet. Se ett litet klipp om detta här https://youtu.be/xpQdcysMUxU

Föreläsningen livestreamas på vår facebooksida. Vi möter Fadhel via länk från London och hör honom berätta om sitt arbete med och sina tankar ”att vara och vilja bli”. Det finns ett event på Facebook med mer info.

Kolla också in Fadehl Mourali på https://www.instagram.com/fadhel.mourali/