5th World Wicker and Weavingfestival
24-27 augusti 2023 genomfördes den femte internationella korgfestivalen i Poznan, Polen. Projekt Korgen Lyfter blev inbjudna att medverka med en utställning om svenska korgtraditioner och fanns på plats under alla dagarna. Festivalen i Poznan har tidigare år arrangerats i den mindre orten Nowy Tomysl där det finns ett museum för pilkorgflätning men i år flyttat till den stora mässan i centrala Poznan.
Projektledare Sofia Månsson och Helena Åberg körde till Poznan med en miniversion av utställningen Älskade Korg!. Den består av en samling äldre och nyare korgar ur våra samlingar från Sörmlands Museum, Hemslöjden i Skåne samt privata. Korgarna visas tillsammans med texterna ur utställningen Älskade Korg! som behandlar användning, traditioner, tekniker och material. I Sverige har vi visat den under namnet ”korgar från ett avlångt land” och den har bla visats på Slöjdfest på Krutbacken i Göteborg 2022 och på Täljfest på Sätergläntan 2022. Inför Polen översattes alla skyltar till engelska och alla texter fanns även översatta till polska i form av ett texthäfte.
Inför planeringen av resan och i kontakt med festivalorganisationen hade vi ovärderlig hjälp av pilkorgsflätare Andrzej Kulig, verksam i Hälsingland, så vi passar på att rikta ett stort tack till honom här. Se hans arbeten på Instagram här.
I festivalen bestod utställningar, försäljning samt korgtillverkningstävlingar. Tävlingsmomentet bestod av två delar: till det ena skickade man in en färdig korg för bedömning och det andra var ett live-korgtillverkningstävlingmoment där korgmakaren under två festivaldagar, max 15 timmar tillverkade sitt bidrag på plats. Det fanns även ett stort utomhusområde med scen med musikunderhållning och mängder av food-trucks för besökare.
Tävlingsmomentet där drygt 150 korgtillverkare från över 60 länder deltog, och sida vid sida, tillverkade korgar som sedan lämnades in för bedömning av en jury var imponerande. Det fanns fem olika tävlingsklasser: basket, haberdashery, traditional decorative form, abstract decorative form samt weaves made of synthetic and highly processed materials. Tre svenska deltagare tävlade: Mona Malmqvist, Karin Lundholm och Andrzej Kulig.
Många intressanta möten blev det såklart: med olika museer, organisationer, företag och slöjdare. Många skickliga korgmakare, intressanta tekniker, material och former. Mycket inspirerande och lärorikt arrangemang! Hittills har festivalen arrangerats vart tredje år men planer finns på att istället arrangera den varannat år.
Även kvällarna fylldes med samvaro och arrangemang för alla deltagare med musik-, film och dansuppträdande.
Under sista dagen ställdes alla tävlingsbidragen ställdes ut. Även vinnande korgar från tidigare år fanns utställda att beundra. Därefter presenterades vinnarna i de olika klasserna, tillsammans med en mängd olika hederspriser. Det stora övergripande priset, delades ut till belgiske Jefke Geysels ( @jefkegeysels på Instagram om ni villl se hans arbeten) som även fick hederspris för festivalens yngste deltagare, 20 år, och som vann sin kategori.
Några slumpvis utvalda bilder från tävlingsbidragen. För att läsa om alla vinnarna se festivalens hemsida här (på engelska)
Marknadsföringen av festivalen var stor, så här glada blev vi när vi under en promenad hem från festivalen såg en jätteaffisch i centrum.