Dokumentation av knutkorgar
Knutkorgar har traditionellt använts som snygg- eller gåbortkorgar. En korg att ha med sig i kyrkan eller till kalaset.
I Sverige har de åtminstone funnits sedan mitten av 1700-talet. Längst har de levt kvar i Hedesunda i Gästrikland. Framförallt har den förekommit i nordöstra Svealand, nedre Norrland och upp i Härjedalen och Jämtland och in i Norge där den också är vanlig.
Korgen utgår från en stomme som tillverkas av fyra färska slanor, ofta i sälg, ca 20 mm i diameter. I varje av dessa slanor tälja två hak och två tappar så att de kan böjas och haka i varandra. När stommen har torkat skärs spår i sidor och botten och vertikala furuståndare passas in. I dessa flätas spån av sälg in. Därefter passas en böjd grepe av sälg eller björk in.
Det kan låta enkelt men det är många moment som ska stämma.
Göran Andersson från Storvik har både utforskat korgen ur dess historia och återupptäckt tekniken att tillverka dem på ett traditionellt sätt. 14-19 juni 2021 höll Göran kurs i att göra knutkorgar och vi från projekt Korgen lyfter deltog för att filma och dokumentera processen. Vi intervjuade Göran och under hösten 2021 kommer vi att sammanställa materialet till en film på vår YouTube-kanal eftersom vi sett att det finns väldigt lite dokumenterat om knutkorgen i Sverige.
Efter att ha lagt ut bilder på vårt Instagramkonto om knutkorgstillverkningen med Göran så kom vi i kontakt med några personer i Minnesota som berättade att det finns endel knutkorgar även i norra USA tillverkade av finska invandrare på 1800 och 1900 talet. De kallar dem för sending baskets. Spännande! Vi har förmedlat kontakten till Göran som de gärna ville ställa frågor till.